22 de setembre del 2014

Passeig del botànic Calduch i darrer tram del Millars fins la desembocadura

Aquesta sí,  serà la primera eixida de la temporada.
Caminarem des de la desembocadura del riu, des de les Goles del Millars, remuntant aquest, fins l'ermitori de la Mare de Déu de Gràcia.
Dia:26 d'Octubre
Eixida amb autobús. 8 matí Plaça Maria Agustina. 
Apunteu-se com de costum.
 És lineal, fàcil, curta i si el dia acompanya un passeig molt agradable.

Està dividida en dos trams clarament diferenciats.
El primer està condicionat com a Via Verda o Camí Natural, per a la integració adequada en l'entorn. Des de  la pròpia desembocadura fins el pont de la CV-10, amb una notable importància ecològica per la formació de llacunes poc profundes, riques en vegetació aquàtica i subaquàtica i abundants i variades comunitats d'aus presents en els diversos ambients generats pels gradients de salinitat provocats per l'entrada ocasional d'aigua marina.

El segón és una senda vora el riu Millars que recorre el seu marge dret des de el pont medieval de Santa Quitèria  al paratge del Termet.
El camí coinicidix amb el llit de l’antiga sèquia Major del Vila-real la qual va deixar d’utilitzar-se a les darreries del segle XIX quan es va millorar la seua estructura després d’haver estat fen us d’ella més de sis-cents anys. Aquesta sèquia, també coneguda com de les Argamasses comença la seua construcció poc després de la fundació de la ciutat pel rei Jaume I y va ser el se motor econòmic durant molts anys quan l’agricultura era el principal fonament de riquesa de la ciutat.
El recorregut oferix elements que criden a la seua curiositat:
Restes de les parets i excavacions en roca de la primera sèquia.
Una frondosa vegetació d’ombria on el nostre ben volgut botànic Manuel Calduch va començar el seu herbari que fama mundial li donaria.
La caseta de la portella i la sèquia Major que donen abast el reg a Vila-real, així com el pantanet de Santa Quitèria que regula el reg tradicional a La Plana.
El molí de Bisbal, element significatiu de l’evolució dels molins, des del seu origen fariner fins l’aprofitament industrial que va tindre.
La nova cascada, element que dinamitza el paisatge doncs el fa més agradable el camí per al passejant.
Les construccions de casalicis, elements de pressió humans sobre el paratge natural.
El pont de Santa Quitèria, manat fer per ordre expressa del rei Jaume I a un veí de la localitat anomenat Pere Dahera.....

La ruta d'aproximadament 16 kilòmetres i totalment plana, és molt interessant i ens permetrà gaudir d’un paratge net, didàctic i d’esplai.  

Així que ja ho sabeu, animeu-vos i i reserveu-vos els diumenge 26 per fer possible d'omplir l'autobús i caminar pel Primer paratge del País Valencià declarat Paisatge Protegit Oficial. Atents a aquesta "entrada" que la setmana propera fixarem el dia en què es realitzarà l'eixida.