28 d’octubre de 2014

Un tomb pel terme de Vilafranca

 El proper diumenge 16 de novembre, si Déu vol, farem la segona eixida dels Caminants. Serà un tomb pel terme de Vilafranca i l’objectiu principal serà la pujada a l’emblemàtic cim del Picaio, de 1304 metres, des d’on, si el dia acompanya i les boires i calimes de la Plana ens ho permeten gaudirem d’unes vistes impressionants, que inclouen Vilafranca, Benassal, Albocàsser, Culla, Vistabella, Puertomingalvo, Vilafamés, Nules o Burriana, pel que fa a localitats i el riu Monlléo, el pla de Vistabella, Penyagolosa, els tossal del Montllats, el Puntal del Tamborero, el Cabeço, Arriello o la Mola de Roures, si parlem d’accidents geogràfics.

La ruta és d’uns 14 km i la dificultat la podem qualificar de moderada-normal. La duració és de 4 h 20 m. sense comptar la parada de l’esmorçar i el temps que podem dedicar a les vistes des del Picaio.

Ruta:
Eixirem del poble, baixarem al riu o barranc de la Teuleria, passarem al costat dels antics llavadors  i la Font Nova i remuntarem fins situar-nos d’esquena al poble. Seguirem per un camí que ens conduirà a un ample encreuament on coincideixen cinc assegadors, agafant el que ens porta al Pla de Mossorro. Fins ací el recorregut és fonamentalment pla. La pista passa pel mas del Pinar i, abans que faça una pronunciada corba a la dreta, l’abandonem i iniciem la pujada al Picaio. Són només 700 metres de pujada, primer per sender i després per una pista de ciment.

Feta la visita, desfem el camí per agafar un sender que, poc a poc, ens apropa al poble que veurem al fons, allargat des del portal de Sant Roc i fins l’església. Només queda baixar, al costat de la font de la Canaleta, ja fa temps seca, fins el barranc de les Coves del Forcall, indret que mereix una visita, si anem bé de temps, ja que es tracta d’un circ rocós que tanca el barranc, format per un conjunt de cavitats (16) que obren les seues boques (algunes penjades) al llarg d’un cingle de 200 metres de llargada. 

Visitem o no les Coves, arribarem al lloc on es trobarem el barranc de les Coves i el de la Teuleria i entrarem al poble per una cresta rocosa sobre la qual es van construir les primeres cases. Arribarem a la plaça del Maset i seguirem pel carrer Sant Roc,  i el carrer Major, davant de l’església i l’ajuntament i acabarem en la plaça d’En Blasc. 

Reprendrem forces al restaurant Los Arcos.
(Recorregut preparat per Miguel A. Prades)


DADES IMPORTANTS
Diumenge 16 de novembre: Vilafranca-Picaio-Vilafranca: uns 14 km. // 4 h. 20 m.
Eixida: A les 7’30 de la plaça Maria Agustina
Calcer bo (caminarem sobre pedres)
Aigua (no hi ha fonts en tot el recorregut

Us esperem a tots i totes, apunteu-vos com de  costum per omplir l'autobús.
Ens veiem

1 comentari:

Anònim ha dit...

Temps per al diumenge 16 en Vilafranca.
Màxima: 12 graus

Mínima: 5 graus

Probabilitat de pluja entre 5% i 25%